Kluski kładzione

Składniki:

Przepyszne i szybkie: CISTO - 2 jaja - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju - szklanka letniego mleka - szklanka letniej wody - szczypta cukru - około 500 g mąki (250 g od razu, reszta na dosypkę) WODA do GOTOWANIA - 3-4 l wody - 1 łyżka soli - 1 łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:

1. Zaczynamy od ubicie jaj na dosyć sztywną piano masę, dlatego należy od razu je posolić 1/3 łyżeczki.


2. Kręcimy nawet do 5 minut.


3. Do piany jajecznej dodajemy olej, letnie mleko, letnią wodę, szczyptę cukru oraz 250 g mąki.


4. Miksujemy do 3 minut.


5. Teraz najważniejsza operacja - dosypywanie mąki małymi partiami (bez ważenia) i miksowania, każdej porcji około 30s.


6. Dosypujemy i miksujemy do momentu, aż ciasto będzie się podnosić na naszych łopatkach mocno do góry, i będzie miało konsystencję gęstego budyniu, lub jak kto woli ledwo płynącego ciasta :)


7. Przygotowujemy wysoki garnek z 4 litrami wody, łyżką soli i 1 łyżką oleju. Wodę zagotowujemy.


8. Kładziemy ciasto na wrzątek przy pomocy łyżki. Gotujemy całe ciasto na 2 razy, absolutnie nie na raz! Po chwili od włożenia klusek do gotowania, trzeba zamieszać delikatnie dużą łyżką, aby upewnić się, że nie są posklejane i nie przywierają do dna.


9. Gdy kluski wypłyną muszą się pogotować jeszcze przez 2 minuty, wtedy można już je wyjmować na półmisek.


10. A oto gotowe danie ze składników, które znajdziecie na moim kanale i na mojej stronie :) Doskonałe kluski, buraczki zasmażane, bitki wieprzowe z karkówki i ogórek kiszony.