Doskonale dobrane smaki, jest słonawo, kwaśno i słodko: - 3 - 4 płaty śledziowe ala matyjas - 1 średni gotowany burak - 1 średnie kwaskowe jabłko - dwa średnie ogórki kiszone - 1 lub dwie cebule czerwone - trochę koperku zielonego - pieprz kolorowy do smaku SOS - sok z połowy cytryny - 6 łyżek dobrego oleju rzepakowego - 1 łyżka musztardy
1. Sałatka jest szybka i prosta. Zaczniemy od pokrojenia jabłka na 8 części.
2. Następnie kawałki jabłka kroimy na plasterki.
3. Ogórki kroimy na plasterki, te grubsze kroimy najpierw na pół.
4. Płaty śledziowe kroimy na drobną średnią kostkę lub słupki.
5. Cebulę kroimy na kółka.
6. Gotowanego buraka w centymetrową kostkę.
7. Do słoiczka wlewamy sok z połowy cytryny.
8. I dodajemy 6 łyżek oleju.
9. Energicznie mieszamy.
10. Dodajemy do słoika także łyżkę ostrej musztardy i ponownie dobrze mieszamy.
11. Składniki sałatki obficie pieprzymy.
12. Zalewamy sosem.
13. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
14. Siekamy drobno zielony koper, część dodajemy do sałatki, a część zostawiamy na koniec.
15. Przekładamy sałatkę na półmisek i delikatnie posypujemy koperkiem. To wszystko. Smacznego!