Selerowa surówka z orzechami

Składniki:

Bardzo zdrowa, doskonała w smaku, nieco chrupka. - 1 duży seler około 600 g - 1 duże kruche jabłko (kortland, gala, reneta) - 2 czubate łyżki gęstego jogurtu - 1 czubata łyżka majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - trochę więcej niż pół łyżeczki soli - nie cała połowa łyżeczki białego pieprzu - 50 g orzechów włoskich - kilkanaście orzeszków pistacjowych

Sposób przyrządzenia:

1. Obieramy selera, musimy to zrobić nico grubiej niż zwykle, ponieważ potrzebujemy ładne jasne kawałki. Dlatego trzeba bo obrać najpierw cienko po wierzchu, następnie jeszcze raz usuwając przebarwienia i niedoskonałości (tylko bez przesady :), drugą warstwę obierek możemy zachować np. na zupę lub do sosu.


2. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny.


3. Teraz przyprawy, sól i pieprz. Trzeba dobrze wymieszać i odstawić.


4. Ścieramy selera połowę na grubej tarce jarzynowej. Jabłko też scieramy na grubej.


5. Dugą połowę selera ścieramy na drobnej tarce jarzynowej.


6. Seler i jabłka starte, zalewamy wszystko sosem.


7. Teraz trzeba wszystko bardzo dobrze wymieszać.


8. Obieramy orzeszki pistacjowe ze skorupek i łupinek, aby wydobyć zielony kolor i doskonały smak. Następnie orzeszki trzeba rozdrobnić, można to zrobić w moździerzu lub po prostu połamać.


9. Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze kawałki, nie siekamy. Dodajemy je do surówki i mieszamy ją dokładnie. Kilka połówek zostawiamy na wykończenie.


10. Przekładamy surówkę do salaterki i przyozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posypujemy pistacjami.


11. Wszystko gotowe, surówka powinna postać 1-2 h przed podaniem, będzie znacznie lepsza.