Ryż z kurkami, leśnymi grzybami

Składniki:

Proste w swoim składzie, niesamowite w smaku, szybkie danie sezonowe: - 350 g ryżu basmati (posolić 1 i 1/2 łyżeczki) - miseczka kurek leśnych, około 100 g - 100 g zielonego groszku mrożonego - 2 łyżki masła klarowanego - połowa dużej cebuli lub 1 mniejsza - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego - max 1/3 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przyrządzenia:

1. Musimy ugotować ryż. Ryz basmati jest odmianą bardzo długą, szczupłą i gotuje się na sypko, wystarczy raz go wypłukać w dużej ilości zimnej wody.


2. Teraz zalewamy ryż dużą ilością wody (około 2,5 litra) solimy 1 i 1/2 łyżeczki i zagotowujemy go, uważając aby nie wykipiał. Gdy woda zacznie wrzeć wyłączamy palnik i zostawiamy ryż pod pokrywką na 10 minut. Powinien być już dobry.


3. Gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany szybko wylewamy zawartość na cedzak i przelewamy go zimną wodą, szczególnie mocno w środkowej części, to zapobiegnie dalszemu samoczynnemu rozgotowaniu się ryżu.


4. Możemy zając się grzybami. Trzeba je wstępnie oczyścić z grubszych paprochów i pokroić na mniejsze kawałki. Co pomniejsze łebki kurek można zostawić w całości.


5. Teraz należy kurki sparzyć. Ta czynność ma na celu trzy zadania, po pierwsze kurki zostaną dokładniej umyte, dlatego parzymy je na sicie o większych oczkach lub bezpośrednio w wodzi wyjmując później łyżką cedzakową, po drugie parzenie wstępnie wygoni z kurek różnego rodzaju drobnoustroje i zarazki, a po trzecie będą smaczniejsze, gdyż pieprznik jadalny (poważna nazwa kurki) jest nieco gorzkawy i wrzątek zmniejszy ta goryczkę.


6. W dużym rondlu lub patelni o grubym dnie roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego.


7. Cebulę kroimy na grubszą kostkę, a czosnek siekamy na plasterki.


8. Tłuszcz rozgrzany możemy smażyć cebulę (ale nie czosnek), robimy to na dużym ogniu, bardzo intensywnie, trzeba prawie ciągle mieszać.


9. Gdy końce cebuli zaczną robić się rumiane, dodajemy czosnek i mieszając smażymy 30 s.


10. Już można wrzucać kurki.


11. Od razu trzeba je dobrze popieprzyć i dodać szczyptę curry. Kurki smażymy około 3 minut na dużym ogniu, co kilkanaście sekund mieszając.


12. Można dodać groszek, musi być prosto z zamrażalnika (chyba, że macie świeży), smażymy do czasu, aż groszek zacznie robić się rumiany i pękać.


13. Można dawać ryż.


14. Trzeba go smażyć około 5 minut, mieszając co 30 s.


15. To już koniec :) ryż jest bardzo smaczny, nawet po odgrzaniu na drugi dzień. Smacznego.