Barszcz ukraiński

Składniki:

Ta narodowa zupa naszych sąsiadów jest bardzo bogata w smaku, w tym filmie prezentuje jej świąteczne wydanie, zapraszam: - 1 kg pręgi wołowej (goleń) - 4 średnie buraki (mniej niż 1 kg) - 3 duże ziemniaki (około 0,7 kg) - 3 średnie pomidory - 1 czerwona papryka i 1 mniejsza zielona - 4 średnie cebule - 2 średnie marchewki - 1/2 małej białej kapusty - 300 g gotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% - kawałek ostrej papryczki (lub pieprz cayenne) - 3 większe ząbki czosnku - po jedne garści naci pietruszki i kopru - sól, pieprz, cukier - 1 cytryna

Sposób przyrządzenia:

1. To wydanie barszczu ukraińskiego pochodzi bezpośrednio od rodzimego Ukraińca, jest to wersja bogata w smaku i robiona pieczołowicie zgodnie z oryginalnym przepisem. Dlatego naszykujmy duży garnek do zupy, zalewamy go na początek 3 litrami wody i wkładamy, na zimną wodę, mięso wołowe. Włączamy palnik i czekamy aż wywar się zagotuje. UWAGA: cały proces gotowania barszczu powinien przebiegać łagodnie, zupa nie powinna mocno wrzeć.


2. Gdy wywar zacznie nieco bulgotać solimy go na początek 2 czubatymi łyżeczkami soli - około 15 gramów. Trzeba delikatnie zamieszać. Nie przejmujemy się powstałymi szumami, albo się rozejdą w dalszym gotowaniu albo będzie czas aby je zdjąć.


3. Teraz pod lekko uchyloną pokrywką gotujemy mięso około 2 do 2,5 h, aż będzie miękkie, ale nie rozlatujące się.


4. 2 h minęły można zdjąć szumy, służy do tego specjalna łyżka - sito z bardzo drobnymi oczkami (szumówka).


5. Jeszcze wywar będzie gotował się około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy kilka produktów, które będziemy później wrzucać. Kroimy buraki na drobne słupeczki.


6. W innym garnku lub rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu, jak kto woli i wrzucamy buraki do smażenia. Smażymy do momentu, aż woda z soku odparuje, nie stracimy koloru, a zyskamy na smaku.


7. Cebulę kroimy na dużą kostkę.


8. Marchew ścieramy na dużej, jarzynowej tarce.


9. W garnku buraki przestały skwierczeć, to znak że woda odparowała, zasypujemy je więc 2 łyżeczkami cukru i przez około 1 minutę, prawie cały czas mieszając, karmelizujemy je.


10. Natychmiast po tym dodajemy do buraków koncentrat pomidorowy i ponownie chwilę smażymy często mieszając.


11. Smażyło się chwilę? To zalewamy buraki wodą, tak aby nie do końca były przykryte i dusimy je pod przykryciem do miękkości.


12. Na średniej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub smalcu i smażymy cebulę z marchewką. Co jakiś czas mieszamy.


13. Smażymy 2-3 minuty na intensywnym ogniu i zalewamy kilkoma łyżkami wody, aby cebula i marchewka miały szansę się poddusić. Jak będą średnio miękkie wyłączmy palnik.


14. Wywar gotuje się już przeszło 2,5 h, wyjmujemy mięso i pozostawiamy do przestygnięcia.


15. Dodajemy ziemniaki, które wcześniej pokroiliśmy w grubszą kostkę. Gotujemy 10 minut do czasu, kiedy zupa zacznie wrzeć.


16. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe produkty. Szatkujemy lub drobno kroimy kapustę, robiąc to tak, aby "nitki" kapusty nie były zbyt długie.


17. 10 minut minęło? Możemy wkładać kapustę do zupy. Zagotowujemy całość pod przykryciem.


18. Kroimy paprykę w male słupki, a pomidory na połówkę, potem na pół ta połówkę i jeszcze na plasterki te ćwiartki.


19. Zupa się zagotowała, możemy dodawać pomidory. Ponownie musi się zagotować pod przykryciem.


20. A my kroimy na grubą kostkę nasze mięso.


21. Zupa wrze, dodajemy mięso i zagotowujemy ją.


22. Po drodze możemy dodać fasolę.


23. Kroimy kilka - kilkanaście półplasterków papryczki chilli. Warto spróbować czy jest bardzo ostra, czy da się wytrzymać, zdarza się, że papryczka jest zupełnie nie ostra, wtedy użyjemy odrobinę pieprzu cayene.


24. Siekamy garść koperku i natki pietruszki, aby były już przygotowane.


25. Do zupy wciskamy całą cytrynę, koniecznie przed wrzuceniem buraków. Trzeba zameszać.


26. Nareszcie buraki. Delikatnie mieszamy i czekamy aż się zagotuje.


27. Jak wrze, można dodać cebulę z marchewką, zamieszać, pogotować chwilę.


28. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 2-3 minuty.


29. Wsypujemy zieleninę, zostawiając nieco na talerz.


30. Przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i cytryną do smaku, jeśli potrzeba, zamieszamy ostatni raz, wyłączamy palnik, poczekamy kilkanaście minut.


31. Można obdzielać rodzinę, podczas świątecznego obiadu. Smacznego.