Bananowe racuszki

Składniki:

Jeśli masz dojrzałe banany i już ci się przejadły, zrób ten prosty naprawdę prosty deser: - 2 średnie dojrzałe banany, - 2 średnie jaja - coś na dodatek np.: kwaśna śmietana, lub bita śmietana, a może cynamon...

Sposób przyrządzenia:

1. Potrawa jest niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo smaczna. Obieramy i dokładnie czyścimy obrane banany.


2. Do miski w której są banany, wbijamy 2 całe jaja. Teraz za pomocą zwykłego widelca rozgniatamy banany razem z jajkami.


3. Po kilku minutach otrzymamy płynna masę, małe grudki banana w masie są wskazane, dlatego nie warto tego blendować.


4. Podpalamy nasz największy palnik i robimy mały płomień, chodzi o to aby temperatura na patelni rozchodziła się równomiernie, ale racuszki nie mogą smażyć się zbyt gwałtownie (jeśli ktoś ma kuchnię elektryczną lub indykcyjną to zasada jest podobna). Stawiamy na palniku patelnię i dobrze ją rozgrzewamy na sucho!


5. Rozgrzaną patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju roślinnym.


6. Mieszamy łyżką w masie na racuszki i małymi placuszkami wylewamy na patelnię.


7. Racuszki chwilę się smażą - około 1,5 do 2 minut na pierwsze stronie. trzeba to wyczuć czy już dają się przewracać, są bardzo delikatne. Na drugiej stronie smażymy 1 do 2 minut.


8. Można dać kleksa kwaśnej śmietany i posypać cynamonem lub tylko cynamonem. Jest to deser bardzo smaczny, spróbuj :)