Chrupiąca surówka z kalafiora

Składniki:

Prosta, niebywale chrupiąca, orzeźwiająca surówka z kalafiora: - 1 mały lub połowa kalafiora (świeży, twardy) - 1/2 ogórka zielonego ze skórą - 3 kawałki różnokolorowej papryki słodkiej - garść grubego szczypioru - garść świeżego kopru SOS - połowa cytryny - 2 łyżki gęstego majonezu - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - 1 czubata łyżeczka cukru - 3/4 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego

Sposób przyrządzenia:

1. Na początek wykonujemy sos, wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w niedużym słoiczku, po prostu robimy mini shake.


2. Przygotowanego kalafiora ścieramy na grubej tarce jarzynowej, zostawiamy jedynie najgrubsze, twarde łodygi.


3. Ogórka porządnie myjemy i kroimy ze skórą, najpierw w 2-3 mm plasterki, a następnie w słupeczki.


4. Paprykę kroimy podobnie jak ogórek, w słupeczki.


5. Ze szczypioru odkrajamy kilkadziesiąt kółek, a resztę do miski na surówkę.


6. Podobnie robimy z koprem, małą garstkę odkładamy na wykończenie, a reszta do miski.


7. Można już zalać wszystko sosem.


8. Teraz koniecznie trzeba surówkę dobrze wymieszać.


9. Przekładamy do stołowej salaterki, ozdabiamy szczypiorem i koprem - gotowe, można zajadać się cudowną kalafiorową surówką :)