Makaron pene z kurczakiem

Składniki:

- 300 g makaronu pene (cięte rurki) - 250 g piersi z kurczaka - 200 ml śmietanki 30% - 200 g brokuła - 150 g cukinii - 2 cebulki dymki w tym jedna ze szczypiorkiem - 2 duże ząbki czosnku - 2 łyżki bazyliowego dobrego pesto - ser grana padano lub parmezan (około 100g) - sól - pieprz - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy PIECZENIE: 25 do 40 minut w temperaturze 190 - 200 jak się zarumieni można wyjmować :)

Sposób przyrządzenia:

1. Gotujemy makaron, najlepiej tak jak na opakowaniu, lecz nie rozgotujcie go, niech będzie al dente (lekko niedogotowany). Pamiętajcie aby posolić :)


2. Siekamy nasze cebulki na kostkę i szczypiorek na małe krążki.


3. Na niewielkiej ilości (1-2 łyżki) oliwy, "szklimy" same cebulki.


4. W między czasie siekamy czosnek.


5. Można już dodać na patelnię czosnek i szczypior. Pamiętajcie, że trzeba czasami zamieszać, a właściwie dosyć często :) Smażymy wszystko około 3-5 minut.


6. Trzeba przyprawić szczyptą soli i szczyptą pieprzu.


7. Warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka około 3-5 minut.


8. Przyprawiamy go, oczywiście szczyptą soli i pieprzu. i smażymy około 2 minut.


9. Kurczaka zdejmujemy z patelni, zalewamy ją wodą, około 1-1,5 cm od dna i wrzucamy na patelnię rozdrobnionego wcześniej brokuła. Brokuł musi być podzielony na małe różyczki.


10. Po około 3-5 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieramy jej). Gotujemy około 3 minut.


11. Możemy dodać kurczaka i pesto, zamieszać i dusić razem kilka minut.


12. W między czasie na drobnej tarce jarzynowej ścieramy twardy ser.


13. Jeśli woda na patelni odparowała i wszystko się pięknie poddusiło można dodać śmietankę i chwilę pogotować (2-3 minuty).


14. Sos już przygotowany, można działać dalej.


15. Makaron pokrywamy startym serem i dodajemy sos wszystko razem trzeba porządnie wymieszać.


16. Teraz przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego opruszamy po wierzchu startym serem,


17. I do piekarnika


18. Zapiekamy od 25 do 40 minut w temperaturze 190 - 200 st. C. Jak się dobrze zarumieni jest gotowe. Smacznego.