Wykwintna zupa cebulowa

Składniki:

Doskonała sycąca zupa na jesienne popołudnie: - 700 - 800 g cebuli - 1 duży ząbek czosnku - 1 litr lekkiego bulionu plus 1 litr wrzątku - 5 kromek żytniego chleba - masło do smarowania - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki mąki pszennej - pół szklanki wytrawnego białego wina - 100 g śmietankowego serka topionego - 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki pieprzu białego - sól do smaku - olej do smażenia cebuli

Sposób przyrządzenia:

1. Zaczynamy od najważniejszego składnika czyli cebuli. Kroimy ją w dużą kostkę i smażymy na 2-3 łyżkach oleju. Pamiętajmy, aby często mieszać, można smażyć pod przykryciem.


2. Gdy cebula jest szklista i gdzie nie gdzie lekko przyrumieniona, wlewamy bulion i wrzątek, razem 2 litry.


3. Gdy wszystko się zagotuje, dodajemy przyprawy, ziele angielskie liść laurowy i biały mielony pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.


4. Cebula jest już na pewno miękka. Zestawiamy garnek z palnika, nich chwilę postoi. Teraz blendujemy zawartość garnka na gładką zawiesistą zupę. UWAGA: przed blendowaniem trzeba wyjąć liść laurowy i kuleczki ziela angielskiego.


5. Zupę odstawiamy ponownie na palnik, powinna się pogotować chwilę, a my na suchej, małej patelni lekko przypalamy mąkę, powinna zmienić kolor na lekko ciemniejszą, patelnia musi być naprawdę gorąca. Trzeba cały czas mieszać. Gdy tylko mąka zacznie łapać inny kolor, trzeba zestawić patelnię z palnika i jeszcze chwilę mieszać.


6. Mąka stygnie, w takim razie przygotowujemy kromki chleba. Na początek trzeba ponacinać skórkę. Nacięcia robimy niezbyt głębokie, dookoła kromki, co 2 cm. Gdy włożymy chleb do garnka, będziemy mieli pewność, że skórka nie zostanie w całości.


7. Kromki smarujemy z jednej strony koncentratem pomidorowym.


8. A z drugiej masłem.


9. W niedużym słoiku lub kubku, mieszamy przypalaną mąkę, 1/4 szklanki wody i wino.


10. Wszystko przygotowane możemy kończyć. Pokrojony w kostkę serek topiony wrzucamy do garnka.


11. Wyciskamy też przez praskę, prosto do garnka, czosnek.


12. Mieszając szybko, wlewamy na środek zaklepkę z maki i wina.


13. I w końcu wkładamy do zupy całe kromki posmarowane masłem i koncentratem.


14. teraz pod przykryciem gotujemy 10 minut.


15. Mieszamy wszystko dokładnie. Jeśli zostaną jakieś kawałki skórki od chleba to wspaniale, zupa będzie miała swój własny charakter.


16. Podajemy z grzankami. Doskonale smakuje też z sypkimi, tłuczonymi ziemniakami, które formujemy w kulki np. łyżką do lodów i zalewamy zupą. Smacznego