Wątróbka drobiowa z jabłkami

Składniki:

Wspaniała wątróbka, cebulka i jabłko to doskonałe zestawienie, każdy może ją przygotować bo to jest proste :) Zobaczcie sami: - 0,7 do 1 kg wątróbek drobiowych - 3/4 szklanki mąki - płaska łyżeczka pieprzu do mąki - olej do smażenia - 2-3 duże cebule - szczypta pieprzu do cebuli - 1/4 łyżeczki soli do cebuli - płaska łyżeczka majeranku do cebulki - 2 kwaskowe jabłka (np. szara reneta) - łyżka soku z cytryny.

Sposób przyrządzenia:

1. Koniecznie trzeba oczyścić wątróbki. Trzeba odszukać połączenie mniejszego kawałka z większym i odciąć końcówki żył wraz z ewentualnymi pozostałościami krwi.


2. Przygotowujemy cebulę i jabłka ponieważ później nie będzie czasu. Cebulę kroimy na pół i na plasterki o szerokości 2-3 mm, nie może być zbyt drobno pokrojona. Jabłka kroimy w średnią kosteczkę.


3. Do mąki dodajemy płaską łyżeczkę mielonego pieprzu i dokładnie mieszamy. To jest nasza panierka. Nie wolno solić.


4. Panierujemy każdy kawałek wątróbki w mące z pieprzem (można to zrobić wrzucając do miski z mąką kilka kawałków na raz) i smażymy na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Smażenie nie trwa długo, około 1-2 minuty na pierwszej stronie i 1 minutę na drugiej. Smażymy na dwa razy, na patelni musi być luźno. Uwaga: wątróbka położona na mocno gorący tłuszcz może mocno strzelać i tym samym tłuszcz może pryskać, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalną siatkę antyrozbryzgową.


5. Teraz zdejmujemy wątróbkę z patelni i przykrywamy ją folią aluminiową. trzeba to zrobić tak aby folia nie dotykała kawałków mięsa i była skierowana do środka stroną błyszczącą. kawałki nie powinny wystygnąć.


6. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Od razu możemy ją lekko popieprzyć i posolić i doprawić majerankiem. Często mieszamy.


7. Gdy cebula się podsmaży przez 3 minuty dolewamy kilka łyżek wody i dusimy cebulę delikatnie, gdy woda się wygotuje podlewamy ponownie.


8. Gdy cebula będzie już dobrze miękka, możemy dodać jabłka.


9. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, to złamie słodki smak karmelizowanej cebulki.


10. Gdy jabłka zaczną się szklić, a ich rogi będą się zaokrąglać ponownie na patelnię wrzucamy ciepłe jeszcze wątróbki. Delikatnie mieszając wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut.


11. Wszystko gotowe, można podawać :) tym sposobem przygotowana wątróbka jest bardzo delikatna w smaku, a a cebula i jabłko tworzą doskonałe połączenie smaków.