Śledź w sosie tatarskim

Składniki:

Niesamowite śledzie, bardzo smaczne i aromatyczne. Prosty i smaczny sos. - 6 płatów śledziowych, solonych - 300 g gęstego majonezu - 200 g gęstej kwaśnej śmietany - 100 g grzybów marynowanych (mogą być pieczarki) - 100 g ogóreczków konserwowych tzw. korniszonów - 1 łyżka jasnej mocnej musztardy - 1 łyżeczka ostrego chrzanu - 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego - 1/3 łyżeczki soli (jeśli śledzie są mocno słone, trzeba je spróbować, to mniej soli) - szczypta cukru Wychodzi litrowy słoik.

Sposób przyrządzenia:

1. Płaty śledziowe trzeba wymoczyć w wodzie, aby je odsolić. Powinno to trwać nie mniej niż 4 godziny, można spróbować i sprawdzić czy są już dobre do jedzenia. Jeśli są gotowe, kroimy je na 2 cm kawałki, lub mniejszą kostkę.


2. Szybko kroimy ogóreczki i pieczarki na kosteczkę.


3. Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę.


4. Przyprawiamy białym pieprzem, solą i cukrem. Jeśli śledzie są dość mocno słone, można nie solić. Trzeba dobrze wymieszać.


5. Teraz do pojemnika lub słoika nakładamy warstwowo sos i śledzie. Na koniec uzupełniamy resztą sosu.


6. Gotowe trzeba zostawić w lodówce co najmniej 3 dni.