Dobre zestawienie, można użyć buraka wcześniej odłożonego, smacznie i zdrowo: - 400 - 500 g kapusty kiszonej - 1 duża marchewka - dwa średnie lub 1 duży gotowany burak - garść natki pietruszki - kawałek białej części pora - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego - 5 łyżek oleju
1. Przeważnie kapusty na surówkę nie trzeba odmaczać, wystarczy ją pokroić na drobniejsze części.
2. Białą część pora kroimy na pół wzdłuż i na drobne plasterki.
3. Nać pietruszki siekamy na drobno, można posiekać także łodygi.
4. Na grubej jarzynowej tarce ścieramy marchewkę.
5. Podobnie ścieramy buraki.
6. Przyprawiamy cukrem, pieprzem i dodajemy olej.
7. Teraz trzeba tylko dokładnie wymieszać.
8. W kilka minut surówka gotowa. Pamiętajcie, aby zostawić sobie buraki, gdy robicie surówkę z buraków :)