Ta pochodząca ze starożytnego Rzymu surówka, to prostota wykonania i bogactwo smaku: - jedna mała, twarda główka młodej kapusty - 1 duża lub 2 mniejsze marchewki - 1 średnia cebula - płaska łyżeczka soli SOS: - 1/3 szklanki mleka - 3 czubate łyżki majonezu - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub cydrowego - 1 płaska łyżeczka cukru
1. Kapustę kroimy na ćwiartki i każdą kroimy nożem na niezbyt grube i niezbyt długi pasemka.
2. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej.
3. Podobnie robimy z cebulą.
4. Solimy 1 płaską łyżeczka soli.
5. I mieszamy jednocześnie ugniatając łamiąc nieco poszatkowaną kapustę.
6. Przygotowujemy SOS wrzucając do słoiczka wszystkie składniki, zakręcamy go mocno i mieszamy wszystko do połączenia się.
7. Równomiernie, po całości polewamy sosem naszą kapustę. i dobrze mieszamy przy pomocy łyżki, najlepiej drewnianej.
8. Teraz trzeba przełożyć wszystko do salaterki, uważając przy tym aby nie ubrudzić boków. Można podawać od razu, lub po schłodzeniu, wtedy jest jeszcze lepsza.