Wspaniała aromatyczna ryba, bardzo smaczna na ciepło i jeszcze lepsza na zimno: - 2 pstrągi około 400g każdy (koniecznie wyjąć ości) - połówka cytryny MARYNATA - łyżka siekanej naci pietruszki - łyżka siekanego koperku - pół łyżeczki pieprzy ziołowego - 3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej smakowej, przygotowanej samemu) - łyżka jasnego sosu sojowego (o zmniejszonej zawartości soli) UWAGA: - marynujemy pstrągi dzień przed pieczeniem. PIECZENIE: - 200 st. termoobieg, lub 210 st. bez termoobiegu. po 10 minutach wysunąć z piekarnika, odkryć nieco folię aluminiową, aby miały szanse się lekko zarumienić.
1. Pstrągi należy dobrze umyć, następnie obcinamy im łby, lekko na ukos (nóż ustawiony na godzinę drugą), można też odciąć małe płetwy przy łbie.
2. Teraz najważniejsza operacja, wykrajamy ości wraz z kręgosłupem. Najlepiej zobaczyć to na filmie. Ości są praktycznie na wierzchu, są pokryte jedynie cienką błoną. Małym nożykiem zaczynamy od strony głowy i zaraz pod ościami nakrajamy w stronę ogona, w taki sposób aby wykroić jak najmniej mięsa. Najpierw jedna strona, potem druga.
3. Pozostały tylko ości grzbietowe "zatopione" w mięsie, trzeba kciukiem i palcem wskazującym naciskać na ości grzbietowe, począwszy od strony głowy, aż do ogona i krok po kroku wyjąć cały kościec rybi. Przy ogonie, trzeba jak najdalej złamać w palcach kręgosłup, mała resztka zostaje.
4. Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy koperek, nać pietruszki, pieprz ziołowy, oliwę i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy.
5. Smarujemy dokładnie pstrągi w środku, starając się równomiernie rozmieścić zioła.
6. Smarujemy też po wierzchu i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, w środku i na wierzchu.
7. Teraz zawijamy pstrągi szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc . Niech leżą, aż przyjdzie na nie pora obiadowa. Koniecznie muszą się zamarynować przez kilkanaście godzin.
8. Przygotowujemy obiad. Pstrągi wyciągamy z foli spożywczej i zawijamy w folię aluminiową. Zróbmy to na zakładkę, która znajdzie się na górze i po 10 minutach będziemy mogli ją rozsunąć aby lekko pstrągi zarumienić.
9. Pieczemy w 200 st. termoobieg, lub 210 st. bez termoobiegu. po 10 minutach wysuwamy z piekarnika i odkrywamy nieco folię aluminiową, aby miały szanse się lekko zarumienić. Pstrąg przygotowany w taki sposób doskonały jest też na zimno, jako danie imprezowe.