Kurczak na masełku

Składniki:

Zdziwisz się jakie to dobre: - 8 udek kurczaka (lub wg potrzeb, mogą też być mieszane z pałkami) - świeżo mielony pieprz - sól - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki masła extra, lub śmietankowego (na klarowanym nie jest tak dobre) - 1 cebula - garść siekanego koperku (świeży, suszony albo mrożony)

Sposób przyrządzenia:

1. Układamy nasze części kurczaka skórą na dół.


2. Obficie oprószamy świeżo mielonym pieprzem,


3. Solą,


4. I przetartym przez dłonie majerankiem.


5. Kurczaka odwracamy na drugą stronę i po kolei: pieprz, sól i przetarty majeranek.


6. Możemy przygotować sobie cebulę, krojąc ją w średnią kostkę.


7. Rozgrzewamy na patelni masło.


8. Jak masło się spieni, układamy kurczaka SKÓRĄ NA DÓŁ! Kurczaka smażymy na dwa razy, ponieważ nie chcemy aby patelnia się zbyt mocno wystudziła, kurczak nie smażył by się od razu i nie był by tak dobry :)


9. Smażymy go kilka minut na średnim ogniu, tak aby skórka się dobrze zarumieniła i odwracamy.


10. Wszystkie kawałki przekładamy do rondla, który ma szczelne przykrycie.


11. A na patelni rumienimy cebulę.


12. Podsmażona cebula razem z tłuszczem ląduje na kurczaku, postarajmy się ją ułożyć na każdym kawałku.


13. Na patelnię wlewamy szklankę wody i zagotowujemy razem z pozostałościami ze smażenia.


14. Wszystko z patelni wlewamy do kurczaka, uważając przy tym aby nie polewać po mięsie na którym leży cebula. Można włączyć palnik.


15. Posypujemy obficie siekanym koperkiem i nakrywamy pokrywę. Dusimy tak około godziny. UWAGA: co około 15 minut trzeba sprawdzić ile sosu jeszcze zostało, na dnie powinno być nie mniej niż połowa tej ilości z jaką zaczęliśmy duszenie, ale też nie więcej. Na koniec jeśli sosu jest za dużo, odkryjcie pokrywę i pogotujcie kilka minut na ostrym palniku.


16. I już gotowe. Dobrze uduszony kurczak powinien "rozpuszczać się w ustach". PS. przepis wg mojej teściowej :)