Szybki, zaskakująco smaczny obiad, podawaj z kasza gryczaną, kuskusem lub ryżem. - 500 g lub nieco więcej piersi kurczaka - 2 większe papryki czerwone - 2 większe cebule - 2 ząbki czosnku - 0,5 litra lub nieco więcej bulionu drobiowego - 1 łyżka majeranku - 1/3 łyżeczki przyprawy curry - 1/3 łyżeczki pieprzu - sól (w zależności od tego jak słony jest bulion) - 1 łyżka masła klarowanego i 3 łyżki oleju - nać pietruszki
1. Zaczniemy od smażenia piersi kurczaka, trzeba pokroić ją na słupeczki, a jak się nie da to w kostkę.
2. Na rondlu z grubym dniem mocno rozgrzewamy tłuszcze.
3. Kawałki kurczaka przyprawiamy pieprzem i curry, nie solimy.
4. Przyprawy trzeba dokładnie wmasować w mięso.
5. Gdy tłuszcz rozgrzeje się na dobre, układamy delikatnie kawałki kurczaka, rozmieszczając je równomiernie na dnie rondla, nie mieszamy.
6. Po kilku minutach smażenia na dużym ogniu, kawałki zrobią się jasne i nie będzie widać już surowego mięsa, teraz można zamieszać i smażyć około 4 minuty, mieszając co minutę.
7. Zdążymy pokroić w cebulę w podłużną kostkę a czosnek posiekać na drobne kawałki.
8. Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową i na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę, a dopiero za dwie minuty czosnek. Gdyby brakło na patelni tłuszczu, trzeba podlać 1-2 łyżki.
9. Cebula powinna złapać delikatnie rumiane końcówki, można dodawać paprykę pokrojoną w słupki.
10. Paprykę, cebule i czosnek smażymy jeszcze kilka minut często mieszając, następnie podlewamy 3 łyżkami bulionu i zaczynamy dusić.
11. Pod przykryciem, do czasu aż cebula będzie już miękka. podlewanie bulionem powtarzamy za każdym razem, gdy się wygotuje.
12. Cebula już jest mięciutka, dodajemy kurczaka.
13. Wlewamy pozostałą zawartość bulionu, ale w taki sposób, aby kurczak nie był do końca zatopiony. Gdyby bulionu już nie było, wlewamy wodę.
14. Teraz łyżka majeranku, może trochę pieprzu i soli, trzeba spróbować.
15. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebula będzie tak miękka, że będzie się rozpływała w ustach.
16. To wszystko. Smacznego :)