- 1 średnia makrela wędzona - 1 średni ogórek szklarniowy - 2 większe lub 3 mniejsze ogórki kiszone (mogą być małosolne) - 3 jaja ugotowane na twardo - 3 łyżki gęstego majonezu - gruby świeży szczypior z cebulkami - szczypta soli i 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1. Zaczniemy od ugotowania jaj. Zagotowujemy je i jak tylko woda zacznie bulgotać, wyłączmy palnik i zostawiamy je tak na 10-12 minut (nie gotujemy). Po tym czasie zalewamy jaja zimną wodą tak aby ostygły.
2. Teraz możemy spokojnie przygotowywać resztę. Dobrze umytego zielonego ogórka kroimy na pół w poprzek, następnie tą połówkę na pół po długości, teraz po długości tniemy na kilka pasków
3. i kończymy ogórka krojąc go poprzecznie aby powstały małe słupeczki
4. Dokładnie tak samo postępujemy z ogórkami kiszonymi z tym, że nie trzeba ich kroić na pół poprzecznie, bo są mniejsze
5. Teraz przy pomocy krajalnic do jajek (lub ręcznie) kroimy jaja w grubszą kostkę i od razu dodajemy do sałatki (jednak, jeśli jaj jeszcze stygną, można to zrobić na końcu)
6. Szczypior kroimy na grubsze kółka - ważne jest aby szczypior był gruby i nie zgnieciony - kółka muszą być sprężyste. UWAGA: najlepiej wyglądające kółeczka zachowujemy, tak jak pokazano poniżej
7. Podobnie zachowujemy posiekaną drobną cebulkę o białym kolorze, będzie nam potrzebna do wykończenia sałatki
8. Obraną ze skóry makrelę, oczyszczamy z ości
9. I wyczuwając pod palcami czy nie ma już małych ości, rozdrabniamy bezpośrednio do sałatki
10. Najładniejsze mięso ryby, które wpadnie nam w ręce, pozostawiamy na koniec do dekoracji
11. Teraz przyprawiamy, odrobina soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
12. Dodajemy majonez
13. Mieszamy, najlepiej drewnianą dużą łyżką
14. Można spróbować, aby sprawdzić czy jest odpowiedni słona i pieprzna
15. Przekładamy do salaterki, dbając przy tym, aby nie ubrudzić brzegów i dekorujemy makrelą i szczypiorem z cebulkami
16. I na stół :)